Video som hobby
Med dagens allt billigare och bättre datorer och kameror så är produktion av film och video inte längre något som bara är till för proffs. Allt fler producerar innehåll för att lägga upp på Youtube, sin egna hemsida eller någon annan digital plattform.
Innehåll
Content is king är ett klassiskt uttryckt som är sant även för videoproduktion. Det absolut första man bör göra när man arbetar med video är att veta varför man filmar. Detta behöver inte alltid vara ett regelrätt manus utan det kan rätt ofta räcka med en enkel synopsis eller en lista på vad som skall vara med i videon. Detta är en grund som hjälper att göra en bättre video oavsett om man gör en videoblogg, dokumentär eller långfilm.
Utrustning
Även fast så gott som alla kameror som säljs idag har en förvånansvärt bra videofunktion så finns det fortfarande ett antal saker man borde köpa in. Nedan nämns lite enklare utrustning som går att köpa på välsorterade fotobutiker. Vi föreslår till exempel Cyberphoto då de har ett bra utbud av videotillbehör.
Ljud
Det är lätt att fokusera för mycket på att få en bra bild när man gör sin video. Alla pengarna kanske gick till att köpa en kamera vilket gör att ljudutrustningen istället fick lida. Detta är helt fel tänk då ljudet så gott som alltid faktiskt är viktigare än bilden i en video. Ett första inköp om man vill börja göra videos lite mer seriöst är alltså att köpa en extern mikrofon. Om din kamera inte har någon ingång för en extern mikrofon så kan man istället köpa en billig ljudinspelare då dessa innehåller bra inbyggda mikrofoner samtidigt som de även låter dig koppla in en extern mikrofon i framtiden om det skulle behövas. En vanlig modell av ljudinspelare för nybörjare är Zoom H1.
Ljus
För att kunna fånga bra bild med din kamera så krävs det även att det finns bra ljus. Ett bra första steg är här att helt enkelt köpa lite enkla och billiga lampor på till exempel Ikea. För att få en belysning som ger mjuka skuggor så kan man köpa billiga rispappersskärmar. Vill man gå steget längre så kan man även köpa professionell belysning för att antingen montera på kameran eller ställa upp vid till exempel en intervju. Nedan kan ni se exempel på hur en rispapperslampa kan användas.
Stabilisering
Det sista som är bra att ha vid videoproduktion är någon form av stabilisering. Vanligaste valet är här helt enkelt ett stativ som gör det möjligt att filma en statisk bild utan att den skall bli för skakig.
Snabba tips
När det sedan kommer till själva inspelningen tänkte vi dela med oss av några snabba tips man bör tillämpa:
- Filma alltid lite längre än det behövs. Detta är till stor hjälp när man klipper video eller om man vill göra en övergång från en scen till en annan.
- Kom ihåg effekten av zoom. När man zoomar in mycket blir kamerans rörelse mycket med påtaglig. Det är bäst att endast filma inzoomat om man har ett stabilt stativ. Undvik också att spela in själva inzoomningen utan klipp mellan ut- och inzoomat istället. Det ser helt enkelt bättre ut.
- Tänk alltid på var ljuset kommer från. När man panorerar med kameran förändrar man förhållandet till ljuset. En digital kamera använder automatisk ljusbalans och den kommer få spel och inspelningen måste oftast göras om.
- Prova alltid att filma i förväg från olika vinklar för att se vad det är som fungerar. Använd gärna mer än en vinkel för att få bättre effekt, helst från olika avstånd också.